НЕКОТОРЫЕ ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ДЕТЕРМИНАНТЫ АДДИКТИВНЫХ РАССТРОЙСТВ - Гаркуша, И. И.; Грецов, В. Г.; Блинов, О. Ю. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 3 (13) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статті розглядаються основні детермінанти виникнення і розвитку аддиктивної поведінки. До таких автори відносять: низький рівень прийняття себе, відчуття своєї нікчемності, низьку самооцінку і низький рівень емоційного і поведінкового самоконтролю у осіб, що мають хімічну залежність. Ці ж чинники, на думку авторів, є причинами частих рецидивів у аддиктів, поверненню їх до вживання психоактивних речовин.