СОДРУЖЕСТВЕННЫЕ ИЗМЕНЕНИЯ ПСИХОЭМОЦИОНАЛЬНОЙ СФЕРЫ И НЕВРОЛОГИЧЕСКОГО СТАТУСА У БОЛЬНЫХ АЛКОГОЛЬНОЙ ЗАВИСИМОСТЬЮ НА РАЗЛИЧНЫХ ЭТАПАХ СТАНОВЛЕНИЯ ТЕРАПЕВТИЧЕСКОЙ РЕМИССИИ И ИХ КОРРЕКЦИЯ - Артемчук, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 3 (13) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Комплексне дослідження 168 хворих на АЗ на різних етапах становлення ремісії (гостра алкогольна інтоксикація; синдром відміни алкоголю; до стресопсихотерапії і в стані повної ремісії) виявило структуру і частоту співдружних психоемоційних та неврологічних розладів. Найбільш частішими порушеннями з боку психоафективної сфери є агресивність, роздратованість; з боку неврологічної сфери – симптоматика енцефалопатії, вегетосудинної дистонії та лікворної гіпертензії. Найбільшою стійкістю відзначаються прояви агресивності, роздратованості та в’ялісті, апатії, що вказує на суттєву дефектність активуючих та гальмівних систем мозку. Такі психоемоційні порушення, як тривога, жахи, туга, поганий настрій, депресії і неврологічні розлади, як епісиндром, лікворногіпертензійний синдром, астеноневротичний синдром повністю редуцюються у результаті спрямованої терапії вже на початковому етапі становлення терапевтичної ремісії