СТРУКТУРА НОЧНОГО СНА И ЕЕ ИЗМЕНЕНИЯ В РЕЗУЛЬТАТЕ НЕМЕДИКАМЕНТОЗНОГО ЛЕЧЕНИЯ КАК ПОКАЗАТЕЛЬ КАЧЕСТВА ЖИЗНИ БОЛЬНЫХ ГИПЕРТОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ - Ахмедов, Т. И.; Омельченко, Д. А.; Романов, Д. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 3 (13) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У клініці гіпертонічної хвороби проблема порушень нічного сну в даний час не дає ясності, якою мірою діссомнії беруть участь у формуванні її патофізіологічних механізмів, в чому полягає їх роль в подальшому розвитку або регресі основного захворювання, як впливають порушення циклу сон-пильнування на рівень якості життя хворих з артеріальною гіпертензією. У дослідженні для виділення клінічних варіантів змін сну у хворих на гіпертонічну хворобу і визначення їхполягання під час пильнування використовувалася спеціально розроблена анкета