НЕКОТОРЫЕ АСПЕКТЫ ПСИХОТЕРАПИИ ТРЕВОЖНЫХ РЕАКЦИЙ У ЧЛЕНОВ ЛОКОМОТИВНЫХ БРИГАД - Казаков, В. Е.; Трескач, В. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 3 (13) (2004): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Для оптимізації роботи ЧЛБ обґрунтовано та розроблено психотерапевтичний комплекс, котрий успішно використовувався у 388 робітників, 159 із яких страждали на невротичні розлади. Для підтвердження ефективності даного психотерапевтичного комплексу використовували клінічний динамічний нагляд за емоційним станом, динамічне дослідження вегетативної нервової системи. Як показують дослідження, адекватно призначена психотерапія не тільки сприяє стійкій редукції субклінічних невротичних розладів у ЧЛБ, але й дозволяє об’єднати їх в достатньо товариський колектив та утворити взаємозаміняємість. Психотерапевтичний комплекс дозволяє значно знизити підвищену тривожність ЧЛБ, питому вагу негативних емоцій та збільшити частоту та інтенсивність позитивних.