РАСПРОСТРАНЕННОСТЬ И ВЫРАЖЕННОСТЬ СИНДРОМА ВЫГОРАНИЯ У ВРАЧЕЙ ПСИХИАТРОВ УКРАИНЫ - Юрьева, Л. Н. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
З метою дослідження поширеності синдрому вигорання та ступеня його вираженості 100 лікарів-психіатрів з трьох областей України були обслідувані за допомогою психологічного тесту «Методика діагностики рівня емоціонального вигорання» (В.В. Бойко). Синдром вигорання різного ступеня вираженості був виявлений у 79% досліджених лікарів психіатрів. Рідко синдром вигорання формувався у молодих фахівців зі стажом роботи в психіатрії до 4 років. Частіше синдрому вигорання були підвернені лікарі психіатри зі стажом роботи 10-4 років. Отримані результати дозволяють рекомендувати ряд медичних та організаційних заходів: створення нових навчальних технологій та програм для студентів- медиків та лікарів, направлених на профілактику синдрома вигорання, строгий професійний відбір при направленні до інтернатури за фахом „Психіатрія», розробка психокорекційних програм для фахівців в групі ризику