ИЗМЕНЕНИЯ ПСИХОЛОГИЧЕСКОГО ОБЛИКА ЛИЦ, ПОСТРАДАВШИХ ОТ АВАРИЙ В ШАХТЕ - Токман, А. А. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Під нашим наглядом було 178 шахтарів. Дані особи обстежувались за допомогою методу інтерв’юірування, а також СМОО. Дослідження проводилось через 1 – 10 років після аварії. У потерпілих відмічалась етапність зміни психологічного вигляду в залежності від плину часу, який пройшов після аварії, при цьому депресія і тривога змінюються іпохондричністю, потім виникають психопатоподібні зміни характеру у вигляді експлозивності або невротичних соматизованих розладів. Для родичів постраждалих у шахті аварія також мала дуже велике значення, у 71% змінивши їхній психологічний вигляд і привнесло раніше не характерні тривожні та паранояльні риси