О КОРРЕЛЯЦИИ НЕЙРОЛЕПТИЧЕСКИХ ДЕПРЕССИЙ И НЕЙРОЛЕПТИЧЕСКОГО СИНДРОМА - Жиленков, О. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (16) (2006): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
До післяпсихотичних депресій належить нейролептична депресія з рисами анестетичної меланхолії, персеверируюча депресія, акінетична депресія, нейролептична дисфорія. Вони зумовлені антипсихотичними засобами і комбінуються з екстрапірамідними розладами. Нейролептична депресія є важкою патологією. У статті надано опис клінічних особливостей нейролептичних депресій у хворих на шизофренію. Було обстежено 60 хворих на нейролептичну депресію. Показано, що розвиток нейролептичної депресії перебігає переважно у вигляді афективних порушень легкого ступеня вираженості. Незважаючи на це, приєднання екстрапірамідної симптоматики до клінічних проявів нейролептичної депресії значно пригнічує її перебіг. Клінічні особливості нейролептичних депресій повинні враховуватися при діагностиці та лікуванні.