ИЗМЕНЕНИЕ СОСТОЯНИЯ ЛИКВОРОСОДЕРЖАЩИХ ПРОСТРАНСТВ ГОЛОВНОГО МОЗГА ПО ДАННЫМ КОМПЬЮТЕРНОЙ ТОМОГРАФИИ У БОЛЬНЫХ С ПСИХИЧЕСКИМИ НАРУШЕНИЯМИ ВСЛЕДСТВИЕ ХРОНИЧЕСКОЙ ДИСЦИРКУЛЯТОРНОЙ ЭНЦЕФАЛОПАТИИ, ОБУСЛОВЛЕННОЙ ГИПЕРТОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ, В ПРОЦЕССЕ ЛЕЧЕНИЯ МЕТО - Гончарова, И. Е. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (16) (2006): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Метою наступного дослідження є вивчення зміни стану лікворовмісних просторів головного мозку, виявлених при комп’ютерній томографії, у процесі лікування методом КЦГ пацієнтів із психічними порушеннями, що виникають при хронічній ДЕ, внаслідок гіпертонічної хвороби. Хворим з основної групи (46 чоловік) проводилося лікування методом КЦГ. Хворі з контрольної групи (30 чоловік) одержували медикаментозне лікування. Оцінка стану лікворовмісних просторів проводилася візуально, а також обчислювалися кількісні показники. Проаналізовано зміну стану лікворовмісних просторів у процесі лікування. Обґрунтовано висновок про те, що застосування КЦГ у комплексному лікуванні хворих з даним захворюванням сприяє не тільки поліпшенню їхнього психічного стану, але і приводить до зниження внутрічерепного тиску, істотно поліпшує гемо- і ліквородинамику головного мозку