РАСПРОСТРАНЕННОСТЬ УМСТВЕННОЙ ОТСТАЛОСТИ СРЕДИ ПОТОМСТВА ЛИЦ, ПОДВЕРГШИХСЯ ВОЗДЕЙСТВИЮ ИОНИЗИРУЮЩЕГО ИЗЛУЧЕНИЯ (ПОСЛЕДСТВИЯ ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ АВАРИИ) - Шинкарь, О. В.; Грищенко, С. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Вивчена поширеність розумової відсталості серед населення Донецької області, народженого після аварії на ЧАЕС і що проживає на територіях різною інтенсивністю забруднення радіонуклідами штучного походження. Найбільш забрудненими 137Cs і 90Sr були східні і південно-східні частини області. На цих територіях виявлене зростання частоти розумової відсталості легкого і середнього ступеня у підлітків, народжених безпосередньо після Чорнобильської катастрофи в 2 рази в порівнянні з поколінням, народженим до аварії