ПРОБЛЕМЫ ДЕПРЕССИЙ У БОЛЬНЫХ ОБЩЕСОМАТИЧЕСКИХ СТАЦИОНАРОВ - Подкорытов, В. С. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
В більшості країн світу має місце зростання захворюваності населення на депресивні розлади. Значна частина таких хворих звертається по медичну допомогу не до психіатрів, а до лікарів-інтерністів. Особливо в випадках т.з. «соматизованих» депресій. Було проведено психопатологічне обстеження 1013 хворих 3-х соматичних стаціонарів – кардіологічного, гастроентерологічного та неврологічного. В 55 % з них були виявлені різного ступеня виразності тривожні і депресивні розлади. Однак, лікарі-інтерністи не звертали на них уваги і не призначали необхідної терапії. Одною із важливих задач лікарів-психіатрів є розробка скринінг-діагностичних методів діагностики депресивних розладів у хворих, що лікуються в соматичних відділеннях і впровадження їх в практику роботи лікарів-інтерністів