КЛИНИКО-ПСИХОПАТОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ПОСТТРАВМАТИЧЕСКИХ СТРЕССОВЫХ РАССТРОЙСТВ У ЖЕНЩИН-ЖЕРТВ НАСИЛИЯ, ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА РАЗВИТИЯ ХРОНИЧЕСКИХ ИЗМЕНЕНИЙ ЛИЧНОСТИ - Бачериков, А. Н.; Ткаченко, Т. В.; Романова, Т. Л. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Проведено дослідження клініко-психопатологічних особливостей посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у 25 жінок, жертв насильства. Встановлена наявність супутньої патології центральної нервової системи, що є підставою для переходу гострої форми в хронічний перебіг ПТСР. Виявлений виражений депресивний синдром. На висоті переживань у хворих можлива поява параноїдних ідей направлених на близьких родичів. Показана висока ефективність методу краніоцеребральної гіпотермії для лікування психопатологічних порушень та профілактики подальшого розвитку хронічних розладів особистості