ОСОБЕННОСТИ ПОКАЗАТЕЛЯ КАЧЕСТВА ЖИЗНИ У БОЛЬНЫХ С АУТОАГРЕССИВНЫМ ПОВЕДЕНИЕМ ВО ВРЕМЯ ПЕРВОГО ЭПИЗОДА ШИЗОФРЕНИИ - Бачериков, А. Н.; Мудренко, И. Г. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Ціллю даного дослідження було вивчення показника якості життя у хворих з першим епізодом шизофренії. Нами обстежено 100 пацієнтів. Основну групу склали хворі з високим ризиком самогубства, контрольну - пацієнти з відсутністю суїцидального ризику. Вивчені особливості статі, віку, сімейного стану, соціального статусу обстежених. Виділені фактори психічної травматизації хворих. Проведена порівняльна оцінка сприйняття якості життя з позиції тріалогу у двох групах хворих (основній та контрольній). На основі отриманих даних зроблені висновки про ряд специфічних відмінностей якості життя у хворих з високим суїцідальним ризиком під час маніфесту шизофренії та особливості функціонування їх сімей. Підкреслена важливість оцінки якості життя з метою оцінки клінічної картини у даного контингенту хворих.