ПСИХИЧЕСКИЙ ДЕФЕКТ ПРИ ШИЗОФРЕНИИ И ПРОБЛЕМА ГОСПИТАЛИЗМА - Абрамов, Владимир Андреевич; Путятин, Г. Г.; Абрамов, Алексей Владимирович (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Метою цієї роботи було вивчення психічного дефекту при шизофренії та проблемі госпіталізму. Були виділені клінічні форми психічного дефекту та можливі механізми його формування. Був описаний зв’язок між прийманням нейролептиків та шизофренічним дефектом, була показана посилююча дія на когнітивне, афективне та соціальне функціонування – „синдром дефіциту” NIDS. Був описаний нейрокогнітивний дефект у хворих на шизофренію. Був встановлений зв’язок між психічним дефектом та госпіталізмом, була наголошена суттєва роль фактору інституціоналізації у формуванні психічного дефекту при шизофренії. Були розглядані особливості психічної адаптації при шизофренічному дефекту особистості. Були виділені загальні ознаки та механізми формування госпіталізму