О ВЗАИМОСВЯЗИ ПЕРСЕВЕРИРУЮЩЕГО ВАРИАНТА НЕЙРОЛЕПТИЧЕСКОЙ ДЕПРЕССИИ И НЕЙРОЛЕПТИЧЕСКОГО СИНДРОМА - Жиленков, О. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
До післяпсихотичних депресій належить нейролептична персеверуюча депресія. Вони зумовлені антипсихотичними засобами і комбінуються з екстрапірамідними розладами. Нейролептична персеверуюча депресія є важкою патологією. У статті надано опис клінічних особливостей нейролептичної персеверуючої депресії у хворих на шизофренію. Було обстежено 44 хворих на нейролептичну персеверуючу депресію. Показано, що розвиток нейролептичної персеверуючої депресії перебігає переважно у вигляді афективних порушень легкого ступеня вираженості. Незважаючи на це, приєднання екстрапірамідної симптоматики до клінічних проявів нейролептичної персеверуючої депресії значно пригнічує її перебіг. Клінічні особливості нейролептичної персеверуючої депресії повинні враховуватися при діагностиці та лікуванні.