ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ СТУДЕНТОВ С РАЗНЫМ УРОВНЕМ ФИЗИЧЕСКОЙ ТРЕНИРОВАННОСТИ В СВЯЗИ С ЭЛЕМЕНТНЫМ ПРОФИЛЕМ ВОЛОС - Залата, О. А.; Евстафьева, Е. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
У досліджених з різним рівнем фізичної тренованості (25 студентів-медиків та 25 студентів-спортсменів), що мешкають у міському середовищі методом рентген-флуоресцентної спектрофотометрії виявлені нормальні концентрації эсенциального кальцію, токсичного свинцю та умовно-токсичного стронцію у фізіологічно стабільних тканинах (волосся). Визначено кращу збалансованість досліджуваних елементів у студентів, що регулярно займаються фізичним навантаженням. Кореляційний аналіз між психологічними характеристиками особистості, показниками уваги, тривожністю та концентрацією свинцю, стронцію і кальцію у волоссі виявив наявність достовірних та наближаних до них кореляційних зв’язків. Кількість та щільність кореляційних зв’язків (0.36<rs<0.63) вказують на більшу функціональну значимисть свинцю, стронцію і значно меншу – кальцію для досліджуваних параметрів у тренованих студентів. У групі нетренованих студентів виявлена фізіологічна значимисть тільки на рівні тенденції для стронцію з ефективністю роботи (rs=-0.27, рd”0.10) і з рівнем емоційної стійкості (rs=0.38, рd”0.06), для кальцію тільки з рівнем емоційної стійкості (rs=0.36, рd”0.07)