ОБОСНОВАНИЕ РАННЕЙ РЕАБИЛИТАЦИИ БОЛЬНЫХ ШИЗОФРЕНИЕЙ - Ряполова, Татьяна Леонидовна (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Встановлено взаємозв’язок між рівнем преморбідної соціалізації та формуванням дезадаптивних форм соціального функціонування на початкових стадіях шизофренії на основі обстеження 90 хворих, що перенесли не більше 3-х психотичних епізодів у рамках параноїдної шизофренії, гострого поліморфного психотичного розладу зі симптомами шизофренії та шизоафективного розладу. У 75% обстежених було виявлено регресивний тип пристосувальної поведінки, надана оцінка його структурних особливостей. Наведений аналіз обгрунтовує необхідність ранньої реабілітації хворих на ініціальну шизофренію, що спрямована на усунення преморбідних збитків соціалізації та поліпшення соціального функціонування хворих