ВЛИЯНИЕ ПСИХОТЕРАПИИ НА БОЛЬНЫХ АЛКОГОЛИЗМОМ (МУЖЧИН) С ТРЕВОЖНО - ДЕПРЕССИВНЫМИ ПЕРЕЖИВАНИЯМИ, КАК КРИТЕРИЙ КАЧЕСТВА РЕМИССИИ - Спирина, И. Д.; Леонов, С. Ф.; Николенко, А. Е.; Ламбракис, О. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
У сучасній психіатрії виділяється основна причина виникнення залежності – відхилення у специфічній структурі особистості. Психологічною підставою схильності до захворювання є тривожно – депресивний радікал особистості. Метою даного дослідження була оцінка якості ремісії, які формуються внаслідок психотерапевтичної роботи, і ремісій, що виникають без психотерапевтичного втручання. Досліджені 32 чоловіка хворих на алкоголізм, які знаходяться у стані ремісії більше року: група А, які мали досвід участі у психодинамічних групах та група Б, які не мали досвіду особистісно-орієнтованої (реконструктивної) психотерапії. За час спостереження були відмічені суттєві відмінності вираження тривожності та депресії у досліджуваних в групах порівняння, що свідчить про те, що «психотерапевтичний» вплив активує резистентність «Я» до тривожно-депресивних переживань та підвищує якість ремісії, що формується. (Журнал психіатрії та медичної психології.