МОНОАМИНЕРГИЧЕСКИЕ МЕХАНИЗМЫ ВЛЕЧЕНИЯ К КЛЕЮ «МОМЕНТ» У КРЫС ПУБЕРТАТНОГО ВОЗРАСТА И ИХ КОРРЕКЦИЯ ВОЗДЕЙСТВИЕМ МАГНИТНЫХ ИЗЛУЧЕНИЙ СВЕРХВЫСОКОЙ ЧАСТОТЫ И СВЕРХНИЗКОЙ МОЩНОСТИ - Пономарёв, В. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 3 (20) (2008): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
На нелінійних щурах-самцях пубертатного віку вивчено участь катехоламін- та серотонінергічних систем в нейрохімічних механізмах формування залежності від вдихання парів клею “Момент”. Показано ініціально неспецифічний характер включення нейромедіаторів емоціогенних структур мозку в реакцію на дію парів клею “Момент” з наступним пригніченням периферічної ділянки нейромедіації при їх тривалому вдиханні. Обговорюються біогенно-медіаторні механізми дезадаптації в пубертантному віці щурів, яка приводить до ранньої наркозалежності. Показано позитивний вплив магнітних випромінювань надвисокої частоти і наднизької потужності, які подавляють потяг до вдихання парів клею “Момент” і поновлюють гомеостаз біогенних моно амінів.