ОСОБЕННОСТИ СОЦИАЛЬНОЙ ПОДДЕРЖКИ БОЛЬНЫХ ШИЗОФРЕНИЕЙ НА РАЗЛИЧНЫХ СТАДИЯХ ФОРМИРОВАНИЯ ГОСПИТАЛИЗМА - Абрамов, Владимир Андреевич; Путятин, Г. Г. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Нами були досліджені 125 хворих на шизофренію у віці від 21 до 55 років з різною загальною тривалістю стаціонарного лікування та на різних етапах формування синдрому госпітализму. У статті наведені характеристики соціальної підтримки хворих на шизофренію на різних стадіях формування госпітализму. Були визначені типи відношення родини до хворого на шизофренію та рівні його родинної підтримки. Були встановлені результати аналізу особливостей родинного відношення до хворих на шизофренію з різною тривалістю госпіталізації. Була показана залежність рівня госпітализму у хворих на шизофренію від відношення до них в родині, а також залежність між стадією формування госпітализму у хворих на шизофренію та ресурсом родинної підтримки. Авторами були виділені та проаналізовані проблеми позародинного спілкування хворих на шизофренію з різною тривалістю госпіталізації.