ОБ ИНТЕГРАТИВНОМ ПОДХОДЕ К РАЗРАБОТКЕ КОНЦЕПЦИИ ШИЗОФРЕНИИ И ПСИХОСОЦИАЛЬНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ БОЛЬНЫХ - Абрамов, Владимир Андреевич; Ряполова, Татьяна Леонидовна; Абрамов, Алексей Владимирович; Жигулина, И. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (21) (2009): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
На підставі біопсихосоціального підходу до розуміння психічних розладів, уявленні про адаптаційно-компенсаторні механізми, «діатезстрес-моделі» шизофренії автори розглядають проблему реабілітації як динамічну систему взаємозв’язаних біопсихосоціальних компонентів, метою яких є відновлення особистісного та соціального статусу хворих. Інтегративний підхід дає авторам надійну наукову підставу для розробки сучасних багатовісьових діагностичних технологій, алгоритму та структури реабілітаційного діагнозу, а також багатовекторної медико-психологічної та соціальної допомоги пацієнтам