КУРОРТНОЕ ЛЕЧЕНИЕ ЭРЕКТИЛЬНОЙ ДИСФУНКЦИИ У БОЛЬНЫХ ИШЕМИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ СЕРДЦА - Яковленко, А. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 3 (23) (2009): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Поліпшення і значне покращення з боку еректильної функції в процесі курортної реабілітації досягається у 49% хворих на ішемічну хворобу серця, частота еректильної дисфункції скорочується в 1,8 раза, інтегральний індекс еректильної функції достовірно зростає на 36%, що негативно залежить від функціонального класу серцевої недостатності, рівня артеріального тиску й індексу маси тіла, вмісту в крові вихідних показників інсуліну, тригліцеридів та аполіпопротеїдів-В, а позитивно пов’язане з концентрацією тестостеронемії, використанням в комплексі лікувальних заходів магнітолазеротерапії на зону крижів і призначенням інгібітору фосфодіестерази-5 сілденафілу, на тлі якого зменшуються параметри загальних ліпідів, тригліцеридів, ліпопротеїдів низької густини, аполіпопротеїдів-В, ендотеліну-1, тромбоксану-А2 та збільшуються значення ліпопротеїдів високої густини й простацикліну