ПСИХОЛОГИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕТЕЙ НА РАЗНЫХ ЭТАПАХ ТУБЕРКУЛЕЗНОГО ПРОЦЕССА - Рыбалка, В. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 3 (23) (2009): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
З метою дослідження психогенезу туберкульозу вивчені емоційні переживання, неусвідомлювані тенденції, поведінкові реакції, динаміка психоемоційного стану у дітей в ранньому періоді туберкульозної інфекції і при активному процесі. Проведено аналіз нагляду в стаціонарі і тестування за допомогою методу колірних виборів, модифікованого тесту Люшера, 233 дітей у віці від 6 до 14 років. Виявлені субклінічні психологічні проблеми: у дітей 10 – 14 років легкі тривожні і тривожно-депресивні розлади, психоемоційна нестабільність, порушення соціальної адаптації. У дітей 6 – 9 років – поява або посилення психоемоційної нестабільності, гіперкінетичних розладів і дефіциту уваги без порушення соціальної адаптації. Показана неспроможність коефіцієнта вегетативного балансу як індикатора функціонування вегетативної нервової системи у дітей на різних етапах туберкульозного процесу