КОЛИЧЕСТВЕННЫЕ СООТНОШЕНИЯ В ПРОГНОЗЕ ВОЗНИКНОВЕНИЯ СОМАТОФОРМНЫХ РАССТРОЙСТВ - Бойченко, Алексей Александрович; Алексийчук, А. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 3 (23) (2009): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
На підставі порівняльного аналізу більше ніж 800 хворих на соматоформні розлади та 1680 здорових людей виявлена негативна лінейна залежність між рівнем екстраверсії та імовірністю виникнення соматоформного розладу в широкому діапазоні значень екстраверсії (від 5 до 22 балів за шкалою теста Айзенка - Eysenk Personality Inventory). Чим більше екстраверсія здорової людини, тим менша імовірність виникнення у неї соматоформного розладу