МОРФОФИЗИОЛОГИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ РАННИХ СЕНИЛЬНЫХ КОГНИТИВНЫХ НАРУШЕНИЙ АЛЬЦГЕЙМЕРОВСКОГО ТИПА - Расин, С. М.; Подкорытов, В. С.; Саник, А. В.; Пилипенко, Н. С.; Расин, М. С. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 3 (23) (2009): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У роботі приведені кількісні показники МРТ і КЕЕГ, отримані у 20 здорових осіб молодого (46±2,3 років) і старечого (80±1,4 року) віку і 38 хворих хворобою Альцгеймера у поєднанні з судинною деменцією. Характерними змінами КЕЕГ при деменції альцгеймеровського типу є: уповільнення середньої частоти, підвищення потужності повільноволнової (дельта- і тета-) активності при зниженні потужності альфа-активності і порушення когерентності. Ці зміни є одно направленими з віковими, але виражені при БА у поєднанні з судинною деменцією в значно більшому ступені. Вони корелюють із ступенем атрофії скроневої кори і гіпокампу за даними МРТ і показниками психометричних тестів. Показники КЕЕГ можуть бути використані для аналізу чинників, що впливають на когнітивні функції, і контролю за ефектом профілактичних і лікувальних заходів