ПСИХО-СОЦИАЛЬНАЯ И ПСИХОТЕРАПЕВТИЧЕСКАЯ КОРРЕКЦИЯ ГОСПИТАЛИЗМА У БОЛЬНЫХ ШИЗОФРЕНИЕЙ И ОЦЕНКА ЕЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ - Путятин, Г. Г. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
У статті були наведені дані дослідження психо-соціальної та психотерапевтичної корекції госпіталізму у хворих на шизофренію. Були обстежені 40 хворих із сформованим синдромом госпіталізму – головна група – та 25 хворих на завершальному етапі формування госпіталізму, котрі отримали тільки медикаментозне лікування (група для порівняння). В дослідженні була надана оцінка клінічної ефективності реабілітаційного втручання, проаналізована ефективність реабілітаційних заходів щодо критерію міжособистісних відношень та здатності до психо-соціальної адаптації. Було встановлено, що використання інтегративних психо-соціальних підходів до лікування даного контингенту хворих дозволяє достигнути підвищення рівня соціального функціонування, що неможливо тільки при медикаментозній терапії