ОСОБЕННОСТИ НЕРВНО-ПСИХИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ ДЕТЕЙ С СИНДРОМОМ ДЕФИЦИТА ВНИМАНИЯ С ГИПЕРАКТИВНОСТЬЮ 5-9 ЛЕТ - Филькина, О. М.; Кочерова, О. Ю.; Шанина, Т. Г.; Витрук, Е. Л. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1-2 (24-25 (2010): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Метою даного дослідження з'явилося вивчення нервово-психічного розвитку дітей зі СДВГ 5-9 років. У результаті проведеного лонгитудинального спостереження дітей виявлене більш низьке, чому в контрольній групі, розвиток пам'яті з 5 до 8 років, конструктивного мислення в 5 років, логічного мислення, синтезу на предметному рівні й зорово-моторної координації в 6 років, здатності до арифметичних дій, словника, логічного мислення в 8 років, моторної швидкості й зорово-моторної координації в 9 років. Діти зі СДВГ відрізнялися від однолітків контрольної групи більш частими нейро- психологічними порушеннями й більш повільним розвитком усіх коркових функцій. Виявлені найбільш часті порушення мови, слухового гнозиса, кинестетического й просторового праксиса, відбивають недостатню функциональную зрілість переважно лобових і тім'яно-скроневих часток мозку.