ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ И ОТКЛОНЕНИЯ, РАЗВИВАЮЩИЕСЯ У ДЕТЕЙ В РАЗНЫЕ ПЕРИОДЫ ТУБЕРКУЛЕЗНОГО ПРОЦЕССА - Рыбалка, В. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1-2 (24-25 (2010): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Дослідження малюнків 75 дітей 6 – 9 років за методикою Дж. Бука «Будинок – Дерево – Людина» (БДЛ) виявило, що туберкульозна інфекція з ранніх етапів має загальний комплексний вплив на дитячий організм, змінює психологію сприйняття й поведінки дитини, призводить до формування психологічних особливостей і відхилень. Ранній період туберкульозної інфекції характеризується асоційованими розладами, що включають у себе ознаки пограничного стану, враження ЦНС та малі депресивні реакції, легкі тривожні розлади, порушення соціальних і міжособових взаємостосунків. При формуванні хвороби психологічні відхилення мають більш складну структуру і глибину, що пов’язано з більш важким стресом і астенізаціею, як наслідок – пониженням і гальмуванням всіх психічних функцій дітей