ГЕНДЕРНЫЕ ОСОБЕННОСТИ ЗАБОЛЕВАЕМОСТИ СОМАТОФОРМНЫМИ РАССТРОЙСТВАМИ - Алексийчук, А. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1-2 (24-25 (2010): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Об’єкт дослідження: 1045 історій хвороб соматоформних розладів (СФР) у 490 жінок і 255 чоловіків, які звернулися за спеціалізованою медичною допомогою в 2002-2010 роках. Предмет дослідження: вікові закономірності ризику виникнення СФР. Методи дослідження: аналіз архіву методами математичної статистики. Результати: залежність ризику виникнення СФР від віку містить 3 циклічних процеси з періодами в 23, 10,0-8,8 і 3,1-2,8 року. Ця залежність має статистично значущі гендерні особливості: частота з періодом 3,1-2,8 року відсутня в чоловічих закономірностях, у той час як вона сильно виражена в жіночих. Ключові слова: соматоформні розлади, закономірності, вік, періодичність, гендер.