ВЛИЯНИЕ СТРЕССОГЕННЫХ ФАКТОРОВ НА ФОРМИРОВАНИЕ СТИГМЫ У БОЛЬНЫХ С ПЕРВЫМ ПСИХОТИЧЕСКИМ ЭПИЗОДОМ - Абрамов, Владимир Андреевич; Путятин, Г. Г.; Абрамов, Алексей Владимирович (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1-2 (24-25 (2010): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статті наведені дані відносно впливу стресогенних факторів на формування стигми у хворих із першим психотичним епізодом. Було обстежено 56 хворих із першим психотичним епізодом у віці від 21 до 34 років за допомогою шкали психологічного стресу – PSM – 25, стандартизованоїшкали стигматизуючих переживань (В. Абрамов та співавтори, 2009) та шкали оцінки родинних відносин. Були встановлені рівні психічної напруги (стресу), залежність показників рівня стресу від особливостей родинних відносин хворих із першим психотичним епізодом. Була показана вираженість стигматизуючих переживань хворих із різними рівнями стресу