ПРИСПОСОБИТЕЛЬНОЕ ПОВЕДЕНИЕ МУЖЧИН ВО ВРЕМЯ ИНТИМНОЙ БЛИЗОСТИ, ОБУСЛОВЛЕННОЕ СЕКСУАЛЬНЫМИ ДИСФУНКЦИЯМИ - Кочарян, Г. С. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Для вивчення змін поведінки чоловіків з сексуальними дисфункціями, що мають місце під час інтимної близкості (зміни поведінки), нами було обстежено 118 хворих на сексуальні розлади різного походження та феноменології. Обов’язковим критерієм включення у групу була наявність тривожного очікування сексуальної невдачі. 76 чоловік (64,4%) відзначили, що коли-небудь за власною ініциативою використовували ті чи інші техніки психологічної саморегуляції (ТПСР), прямо чи опосередковано (через послаблення тривожного очікування невдачі) спрямовані на покращення сексуальних функцій. Аналіз усіх цих технік показав, що можна виділити такі їх групи: самонавіювання, переключення уваги, еротичну аутосенситизацію (являє собою посилення сприйняття специфічних стимулів під час інтимної близкості, завдяки зосередженню уваги пацієнта на своїх приємних відчуттях). Після детального розподілу даних технік усередині названих груп, була розроблена їх розгорнута класифікація. Феноменологія ТПСР часто залежала від того, яка функція порушена (ерекційна чи еякуляторна). Різний ступінь результативності прийомів, що використовувалися, мав місце у 52,8% обстежених. Доцільність використання різних ТПСР обговорюється. Рекомендується у доповнення до загальноприйнятої терапії допомагати пацієнтам у виборі індивідуально-ефективних ТПСР