РОЛЬ МЕТОДОЛОГИЧЕСКОЙ ПОЗИЦИИ ПРАКТИЧЕСКОГО ПСИХОЛОГА В РЕШЕНИИ ПСИХОЛОГИЧЕСКИХ ЗАДАЧ КЛИЕНТА - Василькова, О. И.; Васильков, В. Н. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 2 (27) (2011): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статті подано окремі результати практико орієнтованого вивчення одного з найважливіших призначень методології наукової психології – посилення життєтворчої здібності практичного психолога з метою подолання гострих професійних проблем, пов’язаних із наданням психологічної допомоги як окремій людині, так і групі осіб. Показано зв’язок сучасної методології з завданнями професійної діяльності практичного психолога. Обґрунтовується значення узагальненої теорії і відношення до неї практичного психолога як основних показників його професійної кваліфікації, які суттєво відрізняють діяльність кваліфікованого і некваліфікованого спеціаліста. Аргументується небезпека ігнорування, а іноді й відкритого заперечення практичним психологом значення методології у його власній професійній діяльності. Розкривається роль методологічної позиції кваліфікованого психолога у вирішенні ним проблем вибору та використання тих чи інших практичних методів (або їх поєднання) для реалізації психологічних задач клієнта. Робляться висновки про те, що саме своєчасне усвідомлення ролі узагальненого наукового знання, активна рефлексія на його зміст у ході своєї роботи, відпрацювання власної висхідної методологічної позиції суттєво поширюють перспективи практичного психолога у розумінні проблем клієнта і засобів надання йому необхідної психологічної допомоги.