ПРЕДИКТОРЫ ПЕРВИЧНОГО АЛКОГОЛЬНОГО ДЕЛИРИЯ - Гегешко, В. В. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Проведено порівняльне дослідження 120 осіб чоловічої статі віком 20-60 років, які знаходилися на стаціонарному протиалкогольному лікуванні, 60 чоловік з синдромом відміни алкоголю з первинним делірієм та 60 - з неускладненним синдромом відміни алкоголю. Виділено предиктори первинного алкогольного делірію: обтяжена спадковість на наркологічні та психічні розлади, перенесений раніше гепатит А, низькі доходи, проживанням на самоті, або в недоброзичливих відносинах, висока місячна толерантність, наявність тривалого неспання та утримання від алкоголю перед госпіталізацією, менше число попередніх госпіталізацій, народження влітку, у серпні місяці