СУИЦИДЫ И СУИЦИДАЛЬНЫЕ ПОПЫТКИ СРЕДИ ДЕТЕЙ И ПОДРОСТКОВ В Г. ОДЕССЕ В 2002-2010 гг - Розанов, В. А.; Валиев, В. В.; Захаров, С. Е.; Жужуленко, П. Н.; Кривда, Г. Ф. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 1 (28) (2012): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
За 9 років спостереження серед дорослих спостерігалося зниження індексів самогубств, в той час як серед дітей та підлітків в віці до 18 років відбувалися несистематичні підйоми з загальною тенденцією до підвищення частоти самогубств. Окремі випадки зафіксовані у віці починаючи з 13 років, але найбільша частина самогубств належить особам, які досягли 18 років. Суїцидальні спроби серед підлітків перевищують завершені самогубства в 15 разів. Завершені самогубства серед осіб чоловічого полу спостерігаються в 5 разів частіше, ніж серед жінок, в той час як суїцидальні спроби приблизно в 2,5 рази більш притаманні жінкам. За весь період спостереження серед осіб віком 16-18 років частота спроб має тенденцію до зниження, в той час як серед осіб віком 13-15 років спостерігається підйом суїцидальної активності. Отримані дані свідчать про негативні тенденції у сфері психічного здоров’я дітей та підлітків в досить чутливому періоду їх життя. Для подолання цих тенденцій необхідні своєчасні превентивні заходи шкільного рівня