КЛИНИКО-СОЦИАЛЬНЫЕ И КЛИНИКО-ПСИХОПАТОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ БОЛЬНЫХ ПАРАНОИДНОЙ ШИЗОФРЕНИЕЙ С МЕТАБОЛИЧЕСКИМ СИНДРОМОМ - Денисов, Е. М. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (29) (2012): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У дослідження було включено 85 хворих на параноїдну шизофренією. Залежно від мети роботи хворі були розподілені на дві групи. До основної групи увійшли 45 хворих на шизофренію з метаболічним синдромом. У контрольну групу – 40 пацієнтів на шизофренією без метаболічних порушень. Були використані клініко-соціальний, клініко-психопатологічний, математико-статистичний методи дослідження. Чинникомрозвитку метаболічного синдрому у хворих на шизофренією є висока частота куріння, прийом атипових антипсихотиків, наявність супутньої соматичної патології. Клінічна картина даних хворих характеризується галюцінаторно-параноїдним та афективно-маячним синдромом з переважанням тривожно-депресивних симптомів