КЛИНИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ ИНИЦИАЛЬНОГО ПРОДРОМА ШИЗОФРЕНИИ ВО ВРЕМЕННОМ И ГЕНДЕРНО-ВОЗРАСТНОМ АСПЕКТАХ - Абрамов, Владимир Андреевич; Лихолетова, О. И.; Путятин, Г. Г. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (29) (2012): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У цьому дослідженні проведено літературний екскурс по проблемі доманіфесних етапів шизофренії, вивчені клініко-динамічні особливості перебігу ініціальних шизофренічних продромів у хворих з першим психотичним епізодом шизофреніїз урахуванням гендерного та вікового чинників. Виділено клінічні варіанти перебігу ініціальних продромів шизофренії (безперервний, епізодичний і змішаний), визначені закономірності формування симптоматики кожного варіанту, побудовані клінічні профілі шизофренічних продромів. Зроблено висновок про необхідність дослідження прогностичної значимості виділених варіантів перебігу продромального періоду шизофренії, а також про врахування особливостей цього періоду для розробки лікувально-реабілітаційних програм