ГУМАНИЗМ И СОЦИАЛЬНОЕ БЛАГОПОЛУЧИЕ ЛЮДЕЙ С ПСИХИАТРИЧЕСКИМ ДИАГНОЗОМ - Абрамов, Алексей Владимирович (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (29) (2012): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Автор розглядає традиційну психіатричну допомогу, що включає ізоляційно-обмежувальні атрибути, такі феномени як стигматизація, патерналізм, дискриминація. Дані аекетування психічно хворих свідчать про несприятливе соціальне життя хворих на психічні розлади та дегуманізуючі ефекти психіатричної допомоги. Автор робить висновок про необхідність трансформації лікарняногоукладу у напрямку ліквідації обставин, що формують переживання хворим соціального виключення