МОТИВАЦИОННЫЕ АСПЕКТЫ ФОРМИРОВАНИЯ СУИЦИДАЛЬНОГО ПОВЕДЕНИЯ У ЛИЦ С СИНДРОМОМ ЗАВИСИМОСТИ ОТ АЛКОГОЛЯ - Пономарёв, В. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 3 (30) (2012): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
З метою вивчення структури суїцидальної мотивації у чоловіків та жінок з синдромом залежності від алкоголю (F10.2) в порівняльному аспекті було обстежено 86 пацієнтів з синдромом залежності від алкоголю, які здійснили незавершену спробу самогубства. Результати дослідження показали, що суїцидальна поведінка достовірно частіше зустрічається у чоловіків з синдромом залежності від алкоголю та достовірно частіше у чоловіків середнього віку (p<0,05). Суїцидальна поведінка як у жінок, так і у чоловіків з алкогольною залежністю є полімотивованою, а суїцидальний мотиваційний спектр у жінок достовірно ширше, ніж у чоловіків (p<0,01). Всі встановлені в ході дослідження закономірності можуть бути використані для оптимізації лікувального процесу та при побудові превенційних алгоритмів