КЛИНИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭРОГЕННЫХ ЗОН, КОПУЛЯТИВНЫХ ИНДИВИДУАЛЬНЫХ И ПАРТНЕРСКИХ ЦИКЛОВ ПРИ СОЧЕТАННОМ РАССТРОЙСТВЕ ПСИХОСЕКСУАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ (В ФОРМЕ НАРУШЕНИЯ СЕКСУАЛЬНОГО ТАКТИЛЬНОГО ПРЕДПОЧТЕНИЯ) И АЛКОГОЛЬНОЙ ЗАВИСИМОСТИ У ЖЕНЩИН - Пономарёв, В. И.; Варибрус, В. З. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
З метою доказового виділення дизонтогенетичних (психосексуальних) коморбідизуючих факторів при формуванні сполучених (коморбідних) форм алкогольної залежності у жінок було обстежено 46 пацієнток із сполученою алкогольною залежністю та розладом психосексуального розвитку в формі порушення тактильної сексуальної переваги. , В вивчаємому контингенті жінок, залежних від алкоголю, встановлено порушення психосексуального розвитку у вигляді трьох типів порушення сексуальної тактильної переваги: атопії (відсутності) ерогених зон, гетеротопії (позагенитальної локалізації) функціонально зрілих ерогених зон та ектопії (функціонального «виключення» зрілих генітальних ерогених зон під час коітальної стимуляції). Існування в парах дезадаптивних форм сексуально-еротичної взаємодії підвищує психоемоційну напругу між партнерами, що в свою чергу провокує розвиток і стереотипізацію ужінок девіантнихформ реагування на ситуацію, що склалася, зокрема, на вживання алкоголю. Стереотипізація вживання алкоголя с метою атаракції призводить до формування алкогольної залежності