ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ БОЛЬНЫХ ПОЖИЛОГО ВОЗРАСТА С ДОБРОКАЧЕСТВЕННОЙ ГИПЕРПЛАЗИЕЙ ПРЕДСТАТЕЛЬНОЙ ЖЕЛЕЗЫ И НЕПСИХОТИЧЕСКИМИ ПСИХИЧЕСКИМИ РАССТРОЙСТВАМИ - Очколяс, В. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
Клініко-психопатологічними та психометричними методами було досліджено 120 хворих із доброякісною гіперплазією предміхурової залози та непсихотичними психічними розладами. Було виявлено більш наявне для обох груп переважання пролонгованих тривожних та тривожно-депресивних реакцій, с декілька меншою частотою - апато-депресивні, іпохондричні та тривожно-фобічні реакції, та пролонговані тривожні реакції, з конверсійними симптомами та тривожно-субдепресивні реакції з поліморфними психопатичним синдромом мали місце тільки у першій групі. Показники емоційного функціонального статусу паціентів першої групи були вищими ніж у другій, де визначалися більш високі показники сутуативної тривоги та депресії. Було виявлено зворотні кореляції якості життя с депресшєю, особистісною та ситуативною тривогою та прямі кореляції між благополуччям та настроєм