ИНДЕКС ЖИЗНЕННОГО СТИЛЯ У ЛИЦ С АЛКОГОЛЬНОЙ ЗАВИСИМОСТЬЮ В КОМПЕНСИРОВАННОЙ РЕМИССИИ И В РЕЦИДИВООПАСНЫХ КЛИНИЧЕСКИХ СИТУАЦИЯХ - Сквира, И. М. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (32) (2013): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Встановлено, що в процесі формування компенсованої ремісії зростає використання механізму психологічного захисту (МПЗ) «компенсація» і зменшується використання всіх інших МПЗ (p<0,01), а в рецидивонебезпечних клінічних ситуаціях частішає використання МПЗ «заміщення» (p <0,01) і «регресія» (p <0,05). У процесі реабілітації осіб з алкогольною залежністю слід розвивати їх компенсаторні можливості і формувати готовність до свідомого подолання рецидивонебезпечних ситуацій