ПОКАЗАТЕЛИ ФИЗИЧЕСКОГО И ПСИХОМОТОРНОГО РАЗВИТИЯ ПОДРОСТКОВ С ЗАВИСИМОСТЬЮ ОТ ЛЕТУЧИХ ОРГАНИЧЕСКИХ СОЕДИНЕНИЙ И НЕСУИЦИДАЛЬНЫМ АУТОАГРЕССИВНЫМ ПОВЕДЕНИЕМ В ФОРМЕ ОБСЕССИВНО-КОМПУЛЬСИВНОГО САМОПОВРЕЖДЕНИЯ КОЖНЫХ ПОКРОВОВ - Пономарёв, В. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (32) (2013): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
З метою вивчення фізичного та психомоторного розвитку залежних від летких органічних сполук (ЛОС) з несуїцидальними формами аутоагресивної поведінки було обстежено 32 підлітка чоловічої статі у віці від 12 до 14 років з соціально-неблагополучних сімей ззалежністю від ЛОС (F18.2). У всіх пацієнтів перебіг основного захворювання був обтяжений обсесивно-компульсивними самоушкодженнями шкіряних покровів (F42.8). Підлітки із залежністю від ЛОС і несуїцидальними формами аутоагресивної поведінки достовірно частіше, ніж їх здорові однолітки, характеризуються як ті, що мають субнормативні основні показники фізичного розвитку і дизгармонійний фізичний розвиток, що означає зниження у них функціональних резервів і здатності до адаптації. Субнормативні показники фізичного розвитку і уповільнення його темпу можуть бути розглянуті в якості критеріїв об’єктивізації порушення соматофізичнного компоненту нормативного розвитку