ПРОТЕКТИВНОЕ ЗНАЧЕНИЕ УРОВНЯ ОБРАЗОВАНИЯ ПАЦИЕНТОВ ДЛЯ ВЫРАЖЕННОСТИ КОГНИТИВНЫХ НАРУШЕНИЙ НА ЭТАПАХ ФОРМИРОВАНИЯ СУБКОРТИКАЛЬНОЙ СОСУДИСТОЙ ДЕМЕНЦИИ В КОНТЕКСТЕ ГИПОТЕЗЫ КОГНИТИВНОГО РЕЗЕРВА - Левада, О. А.; Пинчук, И. Я. (Журнал психиатрии и медицинской психологии; No 1 (32) (2013): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
Оцінювали вплив рівня освіти на ризик розвитку субкортикальної судинної деменції (ССД), вираженість когнітивного дефіциту та окремих його характеристик на етапах розвитку ССД, ступінь мікроваскулярного ураження мозку за даними нейровізуалізації при різному рівні освіти на ранніх стадіях ССД. Обстежили 50 осіб похилого та старечого віку без когнітивних порушень, 70 пацієнтів з субкортикальними судинними легкими когнітивними порушеннями та 69 хворих з ССД. Особи з більш низьким рівнем освіти мали підвищений ризик розвитку ССД у порівнянні з особами, що мали високий освітній рівень. Більший середній показник кількості років навчання мав проективний вплив на загальне когнітивне функціонування та розвиток низки специфічних характеристик ССД (зниження вербальної та категоріальної швидкості, порушення тесту малювання годинника та розладів активного відкладеного пригадування вербальної інформації), а також на порушення активності у повсякденному житті. ССД у осіб з високим рівнем освіти (8 років та більше) розвивалась при більш виразному мікроваскулярному ураженні мозкової речовини, ніж у осіб з низьким рівнем освіти (7 років та менше).