ЭКЗИСТЕНЦИАЛЬНЫЙ ПОТЕНЦИАЛ ЛИЧНОСТИ БОЛЬНЫХ ШИЗОФРЕНИЕЙ И ЭКЗИСТЕНЦИАЛЬНАЯ ИСПОЛНЕННОСТЬ ИХ ЖИЗНИ - Осокина, О. И. (Журнал психиатрии и медицинской психологии, 2023)
У даній статті проведено осмислення початку шизофренії, як кризової життєвої ситуації для людини. Розглянуто можливість особистісного одужання даної категорії пацієнтів. З цією метою на підставі вивчення потреб хворих на шизофренію і дослідження їх екзистенційного потенціалу, розроблена модель екзистенційно-особистісної реабілітації. Розглянуто структуру екзистенційного потенціалу хворих на шизофренію, визначений психодіагностичний методичний комплекс багаторівневого дослідження особистісних ресурсів, які складають цей потенціал. Шляхом використання шкали екзистенції (К. Оглер, Н.І. Майніна, 2007) вивчена динаміка екзистенційних показників та екзистенційної сповненості впродовж двох років з моменту початку шизофренії. Зроблено висновки щодо ефективності екзистенційно-особистісної реабілітації по відношенню до поліпшення показника екзистенціальної сповненості