ОСОБЕННОСТИ НЕРВНО-ПСИХИЧЕСКОЙ НАПРЯЖЕННОСТИ И МЕХАНИЗМОВ ПСИХОЛОГИЧЕСКОЙ ЗАЩИТЫ У БОЛЬНЫХ ШИЗОФРЕНИЕЙ В УСЛОВИЯХ ДОЛГОВРЕМЕННОЙ ПРИНУДИТЕЛЬНОЙ ИЗОЛЯЦИИ И МНОГОАСПЕКТНОЙ ДЕПРИВАЦИИ - Малтапар, О. К.; Абрамов, Владимир Алексеевич (Журнал психиатрии и медицинской психологии; № 2 (34) (2014): ЖУРНАЛ ПСИХИАТРИИ И МЕДИЦИНСКОЙ ПСИХОЛОГИИ, 2023)
У статті аналізується ступінь нервово-психічної напруженості та напруженості механізмів психологічних захистів у пацієнтів з різним ступенем ізоляції і з різним ступенем психологічної депривації. У всіх обстежених хворих як основної групи, так і групи порівняння встановлені виражений дисбалансМПЗ з достовірно вищими показниками ОНЗ (p<0,05) ізначною напруженістю практично всіх механізмів психологічного захисту в основній групі хворих на шизофренію. При обстеженні нервово-психічної напруженості, отримані результати дозволили виявити більш глибокий рівень психічного дискомфорту і загального ступеня вираженості нервово-психічної напруженості у хворих основної групи, ніж у хворих групи порівняння